play

Verslag bijeenkomst – Stichting Humanitas, Rotterdam

Regenbooggroep 

25 november 2019

De multiculturele groep van de Regenbooggroep van Humanitas kent elkaar inmiddels goed. Ze komen samen in een ruime, huiselijke kamer en zitten om een ronde tafel. Dat was toen ze bij de Regenbooggroep kwamen wel even wennen, niemand kende elkaar. Door samen te praten en te eten ging het snel, nu maken ze veel grapjes met elkaar.

Praten over vroeger

De clip Praten over Vroeger maakt gesprekken los over de herinneringen van de ouderen. Het meest denken ze terug aan verjaardagen, kerst en oud en nieuw als warme tijden met familieleden. Voor een andere oudere is terugdenken aan vroeger beladen, hij denkt dan vaak aan de oorlog. Met anderen praat hij daar liever niet over. Hoewel hij vrienden bij de dagverzorging heeft, voelt hij zich soms wel afgedaan door zijn kinderen. Zijn kinderen hebben hem voor zijn gevoel ‘gedropt’. Als je ouder wordt verlies je de regie over je eigen leven en ben je veel afhankelijker van anderen, dat maakt hem wel eens boos. De verzorgers vullen aan dat de kinderen van meneer hem juist wilden helpen door hem naar de dagopvang te brengen, ze maakten zich zorgen. Elke dag alleen thuis zijn ging helaas niet meer, en de dagopvang brengt afleiding en gezelschap.
Andere ouderen herkennen de gevoelens van afhankelijkheid, maar zien ook dat ze zelf nog een heleboel dingen wel kunnen. Ze beslissen zelf wat ze eten, of welke kleren ze aandoen en vragen kinderen of kleinkinderen om ze mee uit te nemen. Ze komen naar de dagopvang voor de gezelligheid. 

Ouder worden

Ook de verzorgers praten mee over ouder worden en denken terug aan vroeger. Ieder mens gedraagt zich zoals je opgevoed bent, en wanneer je ouder wordt komt dit nog sterker naar boven. Op jonge leeftijd is alles nog makkelijk en leuk, maar daarna wordt het leven lastiger. Er kunnen dingen gebeuren die je niet had voorzien, zoals ziekte en het overlijden van dierbaren. Het werken in de ouderenzorg geeft dan veel voldoening, het is erg dankbaar werk en de mensen brengen je plezier.

Talenten

Gespreksleider Fatos Ipek vraagt de groep naar de talenten die zij meebrachten naar de dagopvang. Er volgen mooie gesprekken over liefde geven aan kleinkinderen, rustig zijn, breien, handigheid en nieuwsgierig zijn. Het praten over vroeger met de anderen hebben ze als mooi ervaren, je hoort dingen van mensen die je niet weet. 

Kleurrijk Oud