play

Verslag bijeenkomst – Florence De Regenvalk, Den Haag

Florence De Regenvalk is een dagbesteding waar iedereen welkom is, met of zonder indicatie. De huiskamer vult zich en de aanwezigen begroeten elkaar warm. 

In een kring om de televisie kijken we de clip Praten over vroeger. De clip is herkenbaar en maakt veel los: de ouderen bewegen mee met de muziek uit en knikken instemmend.

Sommigen vonden het lastig dat de clip alleen migrantenouderen liet zien. “De ouderen in de clip hebben een heel ander leven gehad dan de mensen in Nederland. Je bent toch anders met je cultuur bezig, als je hier geboren bent. Denk je dat we hetzelfde denken over ouder worden?”. Een andere oudere reageert: “In andere culturen denken ze anders na over de zorg voor ouderen. Ze nemen vaak hun ouders in huis. Ze kijken op ons neer omdat wij niet bij onze kinderen in huis wonen.” 

Als gespreksleider Fatos Ipek doorvraagt over ouder worden en het contact met familieleden vertellen de ouderen openhartig. Contact met familieleden is er niet altijd meer, sommigen wonen op afstand, anderen zijn overleden. “Mijn familie is overleden, en ik heb hier geen kennissen. Je moet sommige dingen zelf verwerken.” De anderen reageren begripvol, en verzekeren haar dat ze er niet alleen voorstaat. Bij de dagbesteding vinden ze steun bij elkaar en zijn ze haast als familie. “Als ik er een dag niet ben, dan staan ze te zwaaien en dan kom ik eraan. Je moet zorgen dat je iedere dag onder de mensen bent. Sinds ik hier kom ben ik iedere dag gelukkig.” 

Ouder worden
De vrouwen in de groep vertellen openhartig als Fatos vraagt naar hun leven: “Vroeger was het niet zo makkelijk. Ik ben 96, dan maak je veel mee. De Tweede Wereldoorlog, daar denk ik nog veel over na.” 
Nadenken over ouder worden toen ze jonger waren deden ze weinig. Nu is dat anders: “Ouder worden is lastig. Ik zorg nog voor mijn dochters en voor mijn schoonmoeder. Ik heb geen tijd om oud te worden, maar mijn lichaam wordt wel ouder.” Sommige ouderen voelen zich betutteld door de jongere generatie. Een oudere dame zegt: “Vroeger cijferde ik mezelf nog wel eens weg voor mijn gezin. Maar nu ik ouder ben, ben ik nog heel zelfstandig en kan ik me prima vermaken. Ik vind het leven prachtig; ik ga eropuit, maak plezier en ga in de avonden kaarten. Goed zo, zeggen de andere aanwezigen. 

De dagbesteding
De dagbesteding betekent veel. “Als je thuis zit, zit je alleen maar voor de televisie. Liever ga ik er lekker op uit. Dat deed ik vroeger ook wel, dat zit in mijn aard.” Door te kletsen, spelletjes te doen en samen te eten hebben ze een hechte band. “Ik leer hier iedere dag, vooral van de groepsgenoten. Het is net een school hier, iedereen heeft zoveel meegemaakt. We leren veel van elkaar door te delen.” 

Kleurrijk Oud