play

Verslag bijeenkomst – Stichting Humanitas, Rotterdam

Dasta groep – Humanitas Bergweg

25 november 2019

Bij de Dasta groep komen ouderen tussen de 50 en 80. Sommigen zijn nieuw en komen eens in de week, andere komen al tien jaar en komen vier dagen in de week. 

Wanneer de ouderen de clip Praten over vroeger zienspreekt het maken van muziek in de clip het meest tot de verbeelding. Ook zij houden veel van muziek en knikken wanneer in de clip ter sprake komt dat muziek net therapie is. De dag ervoor zongen ze nog in vier talen een verjaardagsliedje. 

Als we praten over vroeger komen herinneringen boven over de overtocht naar Nederland. 

Vroeger werd je wakker van de dieren en was het warm, dat was in Nederland wel anders. De heimwee was groot. “Ik wilde niet blijven, ik wilde snel weer terug naar Suriname. Toch kwam het goed op een gegeven moment.” Over deze gevoelens werd vroeger niet veel gesproken. Wel hielden ze veel contact met familieleden die daar nog woonden. 
Andere ouderen zagen voor zichzelf juist meer kansen in Nederland dan in Suriname: “ik kon daar niks bereiken. Hier heb ik alles”. 

Zorg

In Suriname zorgen de kinderen voor hun ouders. In Nederland gaat dat anders, zien de ouderen. Hun kinderen, die hier opgroeiden, hebben het druk met hun familie, werk en eigen leven. “Ze hebben de mentaliteit van Nederland overgenomen, dat is soms lastig”. 

De dagbesteding

Zonder de dagbesteding zouden de ouderen thuisblijven en vaak alleen zijn, vertellen ze. Samen met hun kinderen gingen de meesten op zoek naar een passende locatie. Het was belangrijk voor allebei om dat samen te doen, zodat iedereen goed wist waar ze aan toe waren. Anderen kwamen via de huisarts, nadat ze ziek waren geworden of eenzaam werden. “De huisarts vroeg: ‘wat doe je de hele dag?’, ‘Ik lig in bed’, zei ik. Toen heeft hij geregeld dat ik hiernaartoe kon komen. Hier is iedereen vriendin en familie van elkaar.” 

Bij deze dagbesteding voelen de ouderen zich thuis. Ze kunnen met iedereen in hun moedertaal praten en afleiding vinden. “Het is mooi hier, de mensen zijn leuk, we lachen en maken veel grapjes”. 

Ouder worden
Ouder worden is leuk, maar afhankelijk worden is lastig. Alles gaat langzamer, zelf schoonmaken gaat bijvoorbeeld niet meer. Leren leven met dingen die je niet meer kunt is niet altijd makkelijk. De ouderen geven aan dat zelf kunnen koken voor hen nog erg belangrijk is. In de dagbesteding kunnen ze goed praten over ouder worden. “Gelukkig hebben we nog de gezondheid om hier te komen, en dat kun je niet kopen. We zijn heel blij met het personeel, ze zijn heel lief!”

Kleurrijk Oud